Fläderbär goes kapris

den 20 augusti 2010, kl 09:53

Jag kan inte riktigt sätta ord på vad det är, men det är någoting med fläder som trollbinder mig. När fläderblommorna slår ut i juni så har jag inte ögon för annat. Fläderblomssaft är lyxigt gott, för att inte tala om vad fläderbubbel är. Jag var därför upp över öronen förtjust när jag bläddrade i mammans bok Torpdrömmar i somras och insåg att man kan göra falsk kapris av omogna fläderbär. Ett trolleritrick för bra för att förbli oprovat. Nu står därför ett par burkar inlagda fläderbär på hyllan i kylskåpet. Hur just den här varianten av kapris smakar får jag återkomma till, väntar med spänning på resultatet. Men, lyckan över att ha förlängt flädersäsongen är belöning nog. Vid närmare eftertanke så gör jag nog bäst i att skriva upp fläderbärssaft på att-laga-listan i år, för maximal utdelning. Eller finns det möjligen ännu fler fläderhemligeter som jag inte känner till?

Falsk kapris
1,5 dl gröna omogna fläderbär
2,5 dl ättikssprit
0,5 msk vinäger
1 msk socker

Koka lag på ättikssprit och socker. Slå lagen över bären som rensats och sköljts. Koka upp samtliga ingredienser och låt sjuda i 10 minuter. Fördela i väl rengjorda burkar. Recept från boken Torpdrömmar (fantastisk bok för övrigt, bläddra i den om ni får möjlighet).

Fler fläderrecept
Fläderblomssaft
Fläderbubbel
Fläderpannkaka

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “Fläderbär goes kapris”

 1. sara kl 16:11, den 20 augusti 2010

  Nåt som är jättegott är att göra marmelad av citronerna från saftkoket. Nu är ju det lite sent, men nästa år kanske!
  http://smetan.wordpress.com/2009/01/22/flader-och-citronmarmelad/

 2. Eva kl 17:58, den 20 augusti 2010

  Jag har också läst om kapris på fläderbär men sedan råkade jag lästa detta:
  ”Varnas skall dock för barken, de friska bladen och de omogna frukterna innehåller en glykosid som avspaltar cyanvätesyra (blåsyra), vilket gör dem giftiga. Kan förväxlas med sommarfläder och druvfläder som båda är giftiga.”
  Kommer från denna sidan: http://www.rensaft.se/Fläder.aspx
  Du kanske ska kanske inte vråläta dina kapris, vi vill gärna fortsätta att läsa din blogg!
  Eva

 3. tina kl 21:57, den 20 augusti 2010

  Sara: Smart, det ska jag lägga på minnet till nästa år.

  Eva: Du har en poäng, man bör kunna sin fläderbuske och veta att det är äkta fläder och inte druv- eller sommarfläder man tillagar på ett eller annat vis. Så som jag har förstått det hela (rätta mig gärna om jag har fel) så är det precis som du säger att man inte bör äta omogna bär ens från äkta fläder, så länge bären är råa. Men vid kokning försvinner blåsyran. Pga just blåsyra äter man tex inte cassawa rå, medan tillagad cassava (tex kokt) går bra. Jag hoppas åtminstone att det är så, men blir det tyst här inne framöver så får du säga vad-var-det-jag-sa! ;-)

 4. Eva kl 23:07, den 20 augusti 2010

  Hoppas för allas vår del att det är som du säger att blåsyran försvinner vid kokning. En sådan tur att cassava inte ingår i mitt dagliga näringsintag…
  Jag kommer att hålla uppsikt över denna bloggs fortlevnad!

 5. Lotta kl 23:26, den 21 augusti 2010

  På hotellet i Österrike där jag en gång jobbade serverade de en fantastisk fläder-parfait! Hälften på fläderblom, hälften på fläderbär och mumsig till tusen! Så gott att jag aldrig glömmer att fläder heter hollunder på tyska!

 6. Anna B kl 10:41, den 23 augusti 2010

  Vi har visst parallella tankegångar, du och jag, fast mina fläderbärskapris är betydligt saltare ;) Hade så mycket ättiksinläggningar att jag ville prova ngt annat.

 7. tina kl 09:16, den 24 augusti 2010

  Eva: Tack! :-D

  Lotta: Låter ljuvligt!

  Anna: Och jag som är svag för salt, ditt påhitt lät gott!

 8. Annica kl 20:40, den 24 augusti 2010

  Min man gör marmelad på det som blir över efter saftkoket – fläderblommorna och citronerna, och ett par apelsiner. Alltihop körs i matberedare, och kokas med socker. Idén finns i snaps-boken ”Hirkum Pirkum och andra brännvinskryddningar” av Lars Andersson och Jan Olsheden.

 9. tina kl 21:09, den 24 augusti 2010

  Annica: Kalasbra tips! Tack! Boken måste jag för övrigt bläddra i, vilket namn! :-)

 10. Så tar du hand om trädgårdens okända frukter | em skriver kl 21:32, den 30 september 2015

  [...] De fläderblommor som inte blev till saft på försommaren har nu förvandlats till svarta klasar av fläderbär, vilket ger ännu en chans att ta tillvara på dem. De passar utmärkt till både saft och sylt, men har många små kärnor som vissa vill sila bort. Fläderbuskens bark kan orsaka kräkningar och även ge en hel del beska, så det är viktigt att rensa bort alla kvistar. De små skaften som bären sitter på är dock ingen fara om de kommer med, eftersom de inte innehåller det giftiga ämnet och även mjuknar vid kokningen. Omogna bär kan läggas in och användas som kapris. [...]

 11. Leif Konradsdal kl 04:26, den 19 september 2018

  Hej
  Jag undrar om druvfläder har en annan färg som omogen och i så fall vilken? Framförallt är den under någon mognadsgrad svart/blå? Omogen fläder är ju grön så druvfläder kanske också genomgår en färgskiftning till rött först när den är mogen? Druvfläder färgar violett, färgar fläder också violett eller någon annan färg?

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen