Med sikte på Grekland

den 17 augusti 2010, kl 08:40

Jag hade gått och trånat efter vitlöksbröd i flera dagar, när det tillslut inte fanns någon annan bot än att stilla begäret. Så häromkvällen när värmen inte visste några gränser, så packade vi vitlöksbröd och grekisk sallad i picknickkorgen. Salladen var egentligen bara en täckmantel för att jag skulle få frossa i vitlöksbröd. Och visst var vitlöksbrödet precis så gott som jag tänkt mig. Det blev därför den grekiska salladen som överraskade. Farmor och farfars gurkor, granntantens söta tomater, fetaost med en eftertraktad sälta i solgasset, och goda finoliver. När jag tänker efter så tror jag faktiskt inte att jag gjort grekisk sallad på åratal. Underskattad eller borglömd är frågan? Hur det än är så är mitt vitlöksbrödsbegär numera uppgraderat till ett vitlöksbröd- och grekisk salladsbegär. Jag vet inte om jag törs fundera över var detta ska sluta? I Grekland kanske? Man kan ju alltid hoppas.

Grekisk sallad
Varva på ett stort uppläggninsfat: sallad, skivad gurka, tunt skivad rödlök och tomater. Toppa med generöst med fetaost och (goda) svarta oliver.

Vitlöksbröd
Skär sneda djupa snitt i en baguette, med ca 5-7 cm mellanrum. Blanda rumsvarmt smör med pressad vitlök och finhackad persilja. Bred smör- och vitlöksblandningen i skårorna. Grädda vitlöksbrödet i 225 grader tills brödet är varmt och fått fin färg, ungefär 5-8 min. Det gör verkligen inget om brödet inte är dagsfärskt, så det är med andra ord ett bra sätt att ta tillvara på en baguette som börjar bli lite halvtrist.

Skriv ut inlägg

21 kommentarer till “Med sikte på Grekland”

  1. Mian kl 09:37, den 17 augusti 2010

    Åh så gott!
    I Grekland (på Kreta) blev vi besvikna när vi bara fick en eller två oliver per person… vilket tyvärr skedde ganska ofta.
    Din sallad ser mycket generösare ut!

  2. Gunnar Hjert kl 09:49, den 17 augusti 2010

    Tack för din blogg, som har berikat min receptsamling mycket. Men jag måste få påpeka att det heter baguette (uttalas bagétt) och inte baugette (som skulle uttalas båsjétt).
    Vänliga hälsningar
    Gunnar Hj

  3. tina kl 09:53, den 17 augusti 2010

    Mian: Och jag som aldrig varit i Grekland. Jag trodde att man slösade både med oliver och fetaost, tur att jag inte vet bättre! ;-)

    Gunnar: :-O Herremingud, är det sant! Jag måste genast undersöka hur jag brukar stava baguette här på picki. Tack för påpekandet, felstavningar matchar illa med hur jag vill att picki ska se ut.

  4. Hanna kl 10:32, den 17 augusti 2010

    Förstår att du nu har ett grekisk sallad och vitlöksbröds-begär! Ser jättegott ut!

  5. Anna B kl 10:55, den 17 augusti 2010

    Jag har ätit mer grekisk sallad denna sommar än på många år. Blir lätt så – i Grekland ;)

  6. tina kl 11:01, den 17 augusti 2010

    Hanna: :-)

    Anna B: Lyllos dig!

  7. charlotta kl 13:28, den 17 augusti 2010

    jág har heller inte ätit grekisk sallad på hur länge som helst – kanske dags att börja dona till det där igen, för gott är det!

    här i NY är det finfint! varmt som tusan. callen ligger och sover och jag vaknde såklart tidigt och känner mig lagom jetlaggad…

    kram!

  8. Rebecka kl 17:45, den 17 augusti 2010

    Vad kul att du hittade till min blogg! Och jag håller verkligen med, lingon i bröd är hemskt gott! Ska försöka få tag i lite vinbär som jag kan ha i lite bröd också :)

    Vilket hemskt mysig blogg du har! Den länkar jag gärna till om det går för sig :) Ha det så fint!

  9. Marias kakburk kl 17:46, den 17 augusti 2010

    Tack själv!:)

  10. Coquina kl 18:26, den 17 augusti 2010

    Vitlöksbröd är supergott, jag brukar precis som du få ett stort begär efter det så jag äter det gärna till många av mina favoriträtter! Däremot är jag inte lika förtjust i grekisk sallad =/

  11. Yasemin kl 21:46, den 17 augusti 2010

    Visst är det svårt när man går runt och har ett begär. För så måste man baka det bums. :) Jag blev hemskt sugen på lemonad häromdan, så det får nåt bli imorrn. Din grekiska sallad ser ut också fräsch o god ut.Lättfixad är den ju oxå.

  12. Eva kl 08:26, den 18 augusti 2010

    Åk till Grekland och ät grekisk sallad på en solbelyst terrass, klappa de antika pelarna och andas in det hellenska luften…
    Salladen som tillverkas på plats brukar ha frikostigt skurna bitar av stora solmogna tomater och inhemsk olivolja i grönskimrande slöjor över den vita osten.
    Vitlöksbröd får man titta i månen efter.
    Eva

  13. Erika - Bakglädje kl 14:25, den 18 augusti 2010

    Mums, vad gott. Vitlöksbröd och grekisk sallad. Jag får nog skriva upp det på inköpslistan.

  14. Josefina kl 07:34, den 19 augusti 2010

    ‘det enda sättet att bli av med en frestelse är att falla för den’. :) faktiskt. salladen ser underbar ut. och vitlöksbröd är nästan för bra för att vara sant.

  15. Martina kl 08:06, den 19 augusti 2010

    Grekisk sallad är jättegott men den blir aldrig så god som den är i Grekland konstigt nog….. Mycket fetaost såklart, smaskens! Och där fick du ditt vitlöksbröd! ;-)

  16. tina kl 09:43, den 19 augusti 2010

    Charlotta: Hälsa New York!

    Rebecka: Klart att du får länka, kul!

    Maria: :-)

    Coquina: Åh, det som är så gott.

    Yasemin: Lemonad! Det har jag aldrig gjort, spännande. Ska titta in hos dig och se.

    Eva: Det låter fint du:-)

    Erika: Ja gör det vetja!

    Josefina: Ibland åtminstone;-)

    Martina: Jag måste nog göra ett besök i Greklnad faktiskt, det låter så:-D

  17. monica ståhl kl 09:49, den 15 maj 2011

    Hej!
    Läste om din blogg i DN och har nu kollat. Ser trevlig ut! Tar med din Grekiska sallad på nästa pick-nick!
    Monica

  18. tina kl 10:40, den 15 maj 2011

    Monica: :-D Vad roligt, hoppas att salladen smakar.

  19. Isflingan kl 18:23, den 30 juli 2014

    Vilken tur att picki finns och påminner mig om hur fantastiskt gott d e m grekisk sallad i sommarvärmen :)

  20. tina kl 21:19, den 30 juli 2014

    Isflingan: Jag åt också grekisk sallad ikväll, med vattenmelon i! Kusinen hade lagat och gott var det.

  21. Effie kl 22:57, den 29 januari 2016

    Vilken bra blogg! Håller på och kokar kvittenmarmeladen as we speak :-D

    Dock som grek själv skulle jag vilja göra ett par justeringar i receptet om man vill att det ska smaka som en riktig grekisk sallad.

    Det som salladen ska innehålla är inte salladsblad öht, utan stora bitar grön paprika, tomat, gurka och rödlök, samt oliverna och fetaosten (undvik salladsost). Sedan en dressing på oregano, olivolja, rödvinsvinäger, salt och peppar :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen