Bästa kvittenmarmeladen

den 29 januari 2011, kl 11:51

Det här är bästa marmeladen någonsin, Minas mammas kvittenmarmelad med hela kardemummakärnor i. Jag har genom åren försökt återskapa marmeladen ett flertal gånger, men aldrig lyckats. Vid det senaste försöket blev marmeladen förvisso god, men inte det minsta röd. Mycket märkligt. Tillsammans med årets julklappsburk marmelad fick jag veta att knepet för en röd marmelad är att koka den med locket på. Kan det verkligen vara möjligt? Det låter som trolleri, men är värt ett försök. Vad har ni för er i köket i helgen?

Helgfrukost deluxe
Scones med marmelad, och en töm-frysen-på-bär-smotti är för övrigt bästa helgfrukosten.

Skriv ut inlägg

14 kommentarer till “Bästa kvittenmarmeladen”

  1. Josefina kl 13:19, den 29 januari 2011

    gu’ vad gott … scones, lagom smält margarin och marmelad. i köket i helgen har det hittills blivit fylld kycklingfilé med tillfredsställande tillbehör. kram.

  2. Josefina kl 13:19, den 29 januari 2011

    rätt url ;)

  3. Mårtenssons kök kl 14:39, den 29 januari 2011

    Tänk som man kan behöva trolla, bra att veta.
    Här blir det en biffmiddag ikväll, med bakad potatis (om Anki får bestämma iaf). Till det har vi ett gottigt rött vin i glasen och om vi har tur, och det har vi nog, så ska vi väl oxå kunna njuta av en efterrätt. Det kan Håkan behöva efter att ha jobbat hela dagen.

    Ha en härlig helg!

  4. Hanna kl 17:03, den 29 januari 2011

    Mums, kvittenmarmelad till ost! Än så länge har jag inte hunnit med så mycket i köket idag, men ikväll blir det pasta med tigerräkor.

    Trevlig helg på dig med!

  5. Linda - Cupcakefluffan kl 20:54, den 29 januari 2011

    kvittenmarmelad har jag aldrig hört talas om, men det låter gott med kardemumma i

    Ha en fortsatt underbar helg

  6. tina kl 21:16, den 29 januari 2011

    Josefina: Fylld kycklingfilé var länge sen. Jag bokmärker i minnet. :-)

    Mårtenssons kök: Det låter gott det! :-)

    Hanna: Mums!

    Linda: Det är gott så att det räcker och blir över, lita på mig.

  7. Erika - Bakglädje kl 10:10, den 30 januari 2011

    Låter gott, jag har aldrig gjort marmelad själv.
    I helgen blir det till att baka några tårtbottnar och förbereda lite tårtdekorationer. Hade planer på att baka lite bröd också men jag tror inte att det blir så. Kanske i veckan istället.

  8. Hilda kl 12:26, den 30 januari 2011

    Lyx! Hemma hos mina föräldrar blir det alltid scones till söndagsfrukost – imorse serverades dom med nykokt hallonsylt och fusk”clotted cream” – Man elvispar créme fraiche + en nypa florsocker tills man tills man nästan blir galen. Då får man den perfekta konsistensen!

  9. tina kl 12:53, den 30 januari 2011

    Erika: Vi (Carl) satsar på det omvända, bröd för hela slanten!

    Hilda: Herremingud vad gott det låter! Tack för tips!

  10. Anna B kl 20:46, den 31 januari 2011

    Den ser finfin ut, Tina! Och scones till … Men som den kvittenfantast jag är vill jag bestämt hävda att frukten inte behöver smakhjälp i form av kryddor – den har dem liksom inbyggda! Har aldrig hört något samband med färg/lock, men däremot så ändrar inte kvitten färg och utvecklar full arom förrän den kokats/ugnsbakats riktigt, riktigt länge. Förmodligen är det det som ligger bakom locktricket :) Kan förresten tipsa om att kvitten kan blandas ut med äpple för den som inte har så många men ändå vill koka marmelad.

  11. tina kl 22:53, den 31 januari 2011

    Anna: Åh, jag tror dig och förstår din poäng. Men just den här kvittenmarmeladen kommer jag aldrig plocka bort kardemummakärnorna ifrån. Det här är ett fint marmeladminne från förr som kommer att få förbli precis så som den är.

    Mjaha, det är så det är. Locket lät för bra för att vara sant! ;-)

    Vad gör du mer av kvitten än just marmelad?

  12. Veronika Schopper kl 22:55, den 31 januari 2013

    Åh! Kvittenmarmelad. Första gången jag lagade den var i början på 90-talet. På ett sätt: ett recept på Namn- och Nytt sidan i DN. Ingen matsida direkt. Men ända ett slags recept, ”från medelhavet.” Jag fick ihop det på något sätt. Klippte ut det. Naturligtvis försvann det. Det blev fantastiskt gott. Bara lite för sött. Andra gången drog jag ned på sockermängden. Det innehöll också vaniljsocker och mandel. Blev underbart gott, som sagt. Färg ungefär som morotsmarmelad. Gott till söndagsfrukost eller ostbrickan. Har försökt hitta det i diverse sajter och receptböcker men har ännu inte lyckats. Hoppas någon har något liknande. Eller att någon på DN känner igen det.
    Nospuss och Tassekram
    Veronika

  13. tina kl 08:38, den 1 februari 2013

    Veronica: Kvittenmarmerlad är fantastiskt. Jag har ett recept jag fått av en kompis mamma (som jag också tappar bort och får igen men jämna mellanrum). Den är söt, fruktig och med kardemummakärnor i. Du har inte testat att maila DN och gett dom utmaningen i att hitta receptet? Det skulle nog jag gjort. :-)

  14. 5 Scones Recept Till Helgfrukosten! » VEGMAT.se kl 15:27, den 8 februari 2014

    [...] Kvittenmarmelad Receptet: http://www.pickipicki.se/2011/01/basta-kvittenmarmeladen/ [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen