Gissa porslinet, igen!

den 4 februari 2011, kl 20:14

Det var så kul och ni var så bra när ni gissade porslinet nu senast, så vi kör en omgång till. Möjligen ett snäpp svårare den här gången. Vad heter porslinet jag loppisfyndade i somras? Den som gissar rätt först är välkommen hit att smaka chokladbollarna Joje levererade när jag höll på att falla i studiekoma. Barnsligt goda. Men skynda er, snart är dom slut.

Jojes chokladbollar
50 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2,5 dl havregryn
3 msk kallt kaffe

Rör ihop samtliga ingredienser tills allt är väl blandat. Rulla i kokosflingor. Förvaras kallt.

Skriv ut inlägg

Till råga på allt

den 2 februari 2011, kl 14:20

Till min stora förtjusning har Carl väckt liv i rågsurisen. Äntligen kan jag börja fantisera om rågbröd på längden och tvären (det kan omöjligt finnas någon som gillar rågbröd lika mycket som jag gör). Det är hög tid att byta plats på vetemjöl- respektive rågmjölspåsarna i skafferiet, liksom att diskret lägga fram rågbrödsrecept överst i recepthögarna. Helgens brödvariant är förvisso inte bakad på rågmjöl, men brödet var (som vanligt nuförtiden) både snyggt och gott. Då bagaren själv befinner sig på annan ort råder det vissa oklarheter i vems receptet är, men något säger mig att han har varit och snattat det hemma hos Helena och Johannes. Har du ett bra rågbrödsrecept? Dela med dig vetja!

Italienskt bigabröd med rågsurdeg (2 st)
400 g vatten
3 g jäst
300 g rågsurdeg
625 g vetemjöl special
20 g salt

Lös upp jästen i vattnet, slå över surdegen och mjölet i en bunke. Knåda på låg hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet och knåda något raskare i 7 minuter. Tillsätt 35 g vatten och knåda degen elastisk igen. Låt degen vila en plastlåda med lock (ingniden med olivolja) i 90 minuter. Stöt samman degen på ett mjölat bakbord och lägg tillbaka degen i lådan med skarven nedåt. Låt den vila ytterligare 90 minuter och upprepa stötningen. Dela sedan degen i två delar, forma degen försiktigt till två bröd utan att skada luftbubblorna. Låt bröden jäsa i en timme i rumstemperatur. Grädda bröden i 250 grader på en sten/plåt, spraya in lite vatten och sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Grädda totalt i 40-50 minuter och lufta ugnen efter 20 minuter. Bröden ska ha en innertemperatur på 98 grader. Låt svalna på galler.

Skriv ut inlägg

Finnes: ett gäng bonusinlägg

den 1 februari 2011, kl 22:45

Foto: Tina

Jag såg just att jag har 88 utkast till inlägg här på picki. Inlägg som av en eller annan anledning har förblivit opublicerade. Ibland blev maten bra, men inte fotot. Ibland tvärtom. Eller så har det helt enkelt bara inte blivit av, och sen har tiden runnit iväg. I vissa inlägg finns foton som jag såhär i efterhand inte förstår vad jag hade tänkt skriva om (för exempel, se foto ovan). Någon tyckte att jag gott kunde autopublicera ett inlägg om dagen och checka ut på semester i smyg, men det är ju snudd på diskvalificeringsvaring på det. De flesta av inläggen kommer med andra ord förbli opublicerade, men något bonusinlägg kan jag bjuda på. Var med och välj vetja!

Vilket bonusinlägg vill du läsa?

Se resultat

Laddar ... Laddar ...
Skriv ut inlägg

Är det här tillräckligt lila resp rosa?

den , kl 10:00



Apropå förra veckans regnbågstema så slog jag ihop lördagens lila färg och söndagens rosa, till en gemensam middag. Rödvinsrisotto är trots namnet mer lila än röd, och nog blev lammbogen rosastekt alltid. Är det godkänt Frida? Gott var det hursomhelst. Nästa gång steker jag benfri bogstek hel i ugnen, jag tror på snäppet vassare resultat. Ni får ha lite överseende med mig på köttfronten, det var inte länge sedan vi var vegetarianer på hel respektive halvtid här hemma. Men jag lär mig, och jag gillart!

Rödvinsrisotto
1 gul lök
2 msk smör
4 dl avorioris
2 dl rött vin
1 liter grönsaksbuljong
2 dl riven parmesanost
svartpeppar och salt

Finhacka löken och fräs den mjuk på medelvärme. Tillsätt ris och fräs tills riset är blankt. Tillsätt vinet och låt koka in. Värm buljongen och häll ett par dl över riset i omgångar. När riset är klart, gärna med lite kärna kvar i mitten, rör ner parmesan. Servera risotton med lammbog och en sked sås vid sidan om (crème fraichê, pressad vitlök, rivet citronskal och svartpeppar). Recept för 4 personer.

Stekt lammbog
Stek lamm i smör på medelhög värme, salta och peppra (sänk värmen om smöret blir brunt). Stek i cirka 2 minuter per sida om skivorna är 1,5 cm tjocka. Lägg sedan på locket och efterstek lammet i cirka 10 minuter. Alternativt: salta, peppra och stek en benfri bogstek i stekpanna. Ugnsstek den färdig i 175 grader till en innertemperatur på 64-65 grader (tar en knapp halvtimme). Låt köttet vila i 5 min innan det skärs upp.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen