Nu gissar vi igen!

den 11 februari 2011, kl 16:52


Vad-är-det-här 1

Vad-är-det-här 2

Nu gissar vi igen, ätbart och inte porslin den här gången. Jag har just längtat mig bort bland foton från Finland i somras, och hittade ett par bilder på temat märkliga-bär-och-liknande. Ledtråd: inte omoget. Den som gissar rätt*2 först, får en liten överraskning i brevlådan.

Uppdaterat! Det ska erkännas att jag blev imponerad när rätt svar ramlade in inom en halvtimme. Gillar att ha er kunskap inom räckhåll, det är ju fantastiskt! Skriver inte de rätta svaren här, om det är någon som fortfarande vill gissa. Ni andra kan läsa min kommentar med rätta svar i kommentarsfältet nedan.

Skriv ut inlägg

En ljuvlig löksoppa

den , kl 09:09

Jorå, det är soppa där under brödet. En förtrollande god löksoppa dessutom, om du frågar mig. Frågar du Carl så var han inte lika generös vid poängutdelningen igår kväll. Himla snåljåp! Efter att jag förklarat att lök tillhör bland det nyttigaste man kan äta så blev han något mer välvilligt inställd till soppan. Nåja, desto mer löksoppa till mig. Brödet är från något av alla surdegsbrödsprojekt. Men, tro nu för all del inte att du måste börja baka surdegsbröd för att kunna laga den här soppan. Gratinera den med vilket gott bröd som helst, och kom ihåg när du njuter av soppan, att lök är hälsokost med stort H.

Charlottas grevégratinerade löksoppa
5-6 st gula lökar
1 l vatten
smör
2 msk kalvfond
(2 dl vitt vin)
3 lagerblad
en gnutta socker
salt och svartpeppar
torkad timjan
torkad oregano
4 skivor bröd
lagrad grevé, riven

Halvera löken och skiva den. Fräs löken i smör i en kastrull och strö över lite socker. Tillsätt vatten, vin och buljong, låt koka upp. Lägg i lagerblad och de torkade kryddorna, låt sjuda i 20 minuter under lock. Häll upp soppan i portionsskålar, halvera bröden och lägg över soppan. Toppa med riven ost. Gratinera i ung 5 minuter i 225 grader, servera på en gång.

Receptet på löksoppan är så gott som copy-paste från bästa Charlotta på Matrepubliken, och en del av veckomatsedelns tema copycat.
Vin står förresten inom parentes av den enkla anledningen att något sådant inte fanns att tillgå i det röda köket. Men det blev gott ändå, och det blir det säkert med vin också.

Skriv ut inlägg

Vakna vetja!

den 10 februari 2011, kl 07:30

Idag satsar jag på löpsedelsrubriker och bjuder på en färgchock och vitaminbomb i morgonstudion. Temat är mat man blir pigg-och-glad av, och nog kan det behövas såhär innan vintern blir vår igen. I den här färgsprakande halloumisalladen har jag tagit till alla knep jag kan. Fräscht, färgglatt och gott. Blir man inte pigg av detta så är lika bra att gå i ide och återvända mot slutet av april. Tror jag. Vad äter du för att vakna till liv och bli på glatt humör en grå dag i februari?

En färgsprakande halloumisallad
blandad sallad, tex ruccola och mangoldskott
ärtskott
2 paket halloumi
3-4 blandade citrusfrukter (apelsin, blodgrape, pomelo)
2 färska broccolihuvuden
1 näve valnötter

Filéea citrusfrukterna. Dela broccolin i mindre huvuden. Koka ett par minuter i lättsaltat vatten. Skiva halloumin i tjocka skivor och stek på medelvärme på bägge sidor, tills den fått gyllenbrun färg. Plocka ihop samtliga salladsingredienser på ett stort fat.

Skriv ut inlägg

Carls bästa bröd hittills!

den 9 februari 2011, kl 09:10

Nu är Carls inskolningsperiod i Helenas surdegsbrödsskola över. Jag föreslår att det är dags för e-x-a-m-e-n-s-p-r-o-v och tar tillfället i akt att önska mig ett rågbröd med torkad frukt. Vilken fullträff, brödet blev verkligen fruktansvärt gott! Därför ids jag inte ändra hans egenpåhittade rubrik till inlägget. Det är knappast första gången rubrikerna går i denna stil, när det är han som lagt in redigerade foton i mina utkast. Men jag tror banne mig att det är första gången som hans rubrik faktiskt får stå kvar.

Carls rågbröd med
torkad frukt, 2 st
Fördeg:
100 g rågsurdeg
200 g vatten
250 g rågmjöl

Deg:
35 g jäst
500 g vatten
400 g grahamsmjöl
50 g vetemjöl special
30 g honung
25 g salt
250 g aprikoser
100 g russin

Rör samman fördegen, knåda den i 10 minuter och låt stå täckt med plastfolie i 8-12 timmar i rumstemperatur. Lös sedan upp jästen i ljummet vatten. Rör ihop alla ingredienser utom saltet, aprikoser och russin och knåda degen i 10 minuter. Häll i salt, aprikoser och russin och knåda i ytterligare 5 minuter. Täck degen med plast och låt den jäsa i 1,5 timme. Häll sedan över degen i två stycken smorda formar och låt bröden jäsa i ytterligare en timme. Grädda i 250 grader i 5 minuter, sänk sedan värmen till 180-200 grader och grädda i 40-45 minuter till. Stjälp upp bröden på galler.

Skriv ut inlägg

Copy-paste: kall avokadosoppa

den 8 februari 2011, kl 09:00

Veckan med copy-paste-tema inleds med en kall avokadosoppa som jag hittade här. En len soppa som väcker längtan efter varma sommardagar och efter att få duka fram skålar med en svalkande lunch. Men visst funkar soppan även att servera till middag kväll i februari. Nu säger ni att man inte blir mätt av avokadosoppa. Men det ska ni veta, att råkar middagen sammanfal med att ett lass rågfrallor med torkad frukt just kommer ut ur ugnen, så går ingen hungrig från bordet. Jag lovar. Annars säger jag, det här är en finfin förrätt.

Kall avokadosoppa 2 stora portioner eller 4 små
4 dl vatten
1 msk grönsaksfond
2 stora eller 3 små avokador
0,25 dl pressad citron
1 dl crème frâiche
salt

Dela och gröp ur avokadon. Mixa tillsammans med citronsaft, crème frâiche, vatten och fond. Smaka av med salt och ev mer citron. Servera med en klick crème frâiche och skivad avokado. Recept: Mårtenssons kök

Skriv ut inlägg

Nämen titta!

den 7 februari 2011, kl 10:05

Min fisk! Vart är den påväg tro?

Skriv ut inlägg

En utlovad bråkig cheesecake!

den 5 februari 2011, kl 19:38


Ovan: Robin med sin blåbärstunga, nedan: blåbärskakan, juni 2009

Jag håller vad jag lovar, och ger er historien om en cheesecake som ogillar oss…

Sommaren 2009 gick PICKI OPEN av stapeln. Alla välkomnades att skicka in sitt favoritrecept och en hemlig jury tillagade och betygsatte tävlingsbidragen (en mycket angenäm sommarsysselsättning). I slutet av sommaren räknades poängen samman och två vinnare korades på delad förstaplats. Ett av recepten som deltog i tävlingen gick under namnet Birgittas blåbärskaka, och vi tolkade det hela som en variant av frozen cheesecake. Kakan var vacker som en sommardag  och det var svårt för juryn att inte ha höga förväntningar. Men, nog var kakan fryst alltid. Detta trots att den fått stå framme och tina i rumstemperatur länge. Till sist tog vi med oss kakan ut i den ljumma sommarkvällen och väntade på att den skulle gå att skära i bitar. Vi väntade, vi kastade frisbee, och så väntade vi ännu mer, men det mellersta lagret ville faktiskt aldrig tina. Slutligen gav vi upp och åt kakan ändå. Smaken var det inget fel på. Kakan var god, men det var lite som att tugga isglass. En besvikelse.

Nu vill jag på intet sätt hänga ut tävlingsdeltagaren (herremingud, det här är ju både glömt och preskriberat vid det här laget). Men låt oss säga så här, tävlingsdeltagaren var en närstående släkting till oss, och hon hade svårt att förstå vad det var som gjorde att blåbärskakan inte vann tävlingen. Så vi berättade att kakan spelat oss ett spratt den där sommardagen. Efter påtryckningar så lovade vi att ge kakan en ny chans, och så fick vi ett uppdaterat recept. Våren 2010 tog vi tillfället i akt och bjöd jurymedlemmarna på middag. Kakan skulle få sin revasch! Vi skojade om att en kaka som inte ska bli isglass, inte kan bli isglass två gånger i rad. Det blev den inte heller. Spända av förväntan stod vi i köket när Carl tog loss kanterna från den avtagbara formen och vi ser alla hur kakan rinner ut längs köksbänken. En flytande blåbärskaka! Mäkta förvånade räddade vi det som räddas kunde. Kakan var precis lika god den här gången. Jag vill minnas att somliga åt både en och två portioner. Men, jag tvivlar starkt på att kakan blev som den var tänkt, inte den här gången heller. Jag tror bestämt att det måste vila en förbannelse över oss och den här kakan.


Ovan: fryst blåbärskaka, nedan: blåbärskaka i flytande format

Hörde jag någon säga tredje gången gillt? Jasså, vill du ha receptet och testa själv? Varsågod vetja (och lova att återkom med resultatet – jag vill ha bildbevis)!

Birgittas blåbärskaka
14 digistive kex
100g smör
200 g philadelphiaost
2,25 dl florsocker
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 påse drottningkräm (kan vara svårt att hitta, men den kan ersättas med t.ex. blåbärskräm eller hallonkräm)
ca 2,5 dl vatten
200 gram (frysta) blåbär eller andra goda bär

Smält smöret och blanda med krossade digistivekex. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Blanda färskost och florsocker. Vispa därefter grädde och vaniljsocker ganska hårt. Blanda oströran med gräddröran. Häll den den över kexblandningen i formen. Blanda ihop krämen och bred över kakan. Toppa kakan med blåbären. Låt kakan stå i kylskåp MINST 3 timmar före servering, gör helst kakan dagen innan servering.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen