Årets godaste muffins, hittills

den 19 juni 2011, kl 12:47

Myntan frodas fortfarande och i veckan frågade jag google efter ett bra efterrättsrecept med rabarber och mynta. När den översta träffen råkade vara ett recept där det absolut inte snålats med mynta så slog jag till och testbakade direkt. Döm om min förvåning när jag efteråt gick tillbaka till receptet på Tasteline och såg att det egentligen var hämtat ur boken Sju årstider i Majas kök. Boken som är en uppföljare till Klimatmat (ur vilken receptet svensk falafel kommer, ni vet receptet som är mycket uppskattat här på picki och som jag hyllar med jämna mellanrum). Sju årstider fick jag ju hemskickad av Maja i våras, jag har bläddrat i den ett par gånger (och sagt åh-vad-fint-åh-vad-smart-åh-vad-gott över varje uppslag), men jag har ännu inte hunnit laga något ur den. Trodde jag alltså, men nu har jag ju det. Det borde jag förresten ha förstått, att ett sådant här herre-min-gud-vad-gott-recept måste vara av särskilt fin härkomst. Maja gör det alltså igen, förser picki med ett riktigt favoritrecept. Tusen tack för det!

Rabarbermuffins med mynta och mandel
2 dl mandel
300 g rabarber
200 g smör
3 dl strösocker
4 ägg
2 dl hackad mynta
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Skålla och skala mandeln. Skala rabarbern om det behövs och skär den i bitar (0,5-1 cm). Rör smör och socker poröst i matberedare eller med elvisp. Mixa mandeln och rör ihop med smör- och sockerblandningen. Rör i äggen, ett i sänder. Rör i myntan. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd slutligen ner rabarbern. Fyll muffinsformar till ungefär tre fjärdedelar. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10–15 minuter om du använder små formar, 15–20 om du använder stora.

Receptet räcker till 40 små muffins, eller 14 stora. Jag halverade receptet och gräddade i en plåt för muffins-storlek-mindre.

Mer om Maja och maten
Receptet på svensk falafel (gula ärtor)
Majas sida Klimatmat

Skriv ut inlägg

33 kommentarer till “Årets godaste muffins, hittills”

  1. Elin kl 13:48, den 19 juni 2011

    härligt att få frossa riktigt ordentligt i mynta!

  2. Hanna kl 14:10, den 19 juni 2011

    Det är bra att du håller efter myntan, vi hade en som nästan tog över vårt kök… ;-) Muffinsen är himla fina!

  3. Matilda kl 18:05, den 19 juni 2011

    Vilka fina muffins! Sådana skulle jag också kunna testa för jag har ganska mycket mynta som jag inte vet vad jag ska göra med. :)
    När du skriver stora och små muffins, vad menar du med stora? Normalstora muffinsformar eller så stora som t.ex Amerikanska muffinsformar.

  4. sofie mumsfillibaba kl 18:33, den 19 juni 2011

    Låter inte alls äckligt!!

  5. Mårtenssons kök kl 19:54, den 19 juni 2011

    Har fortfarande inte sett någon på våra torg i stan sälja kvistar med mynta, vi har båda frågat våra jobbkompisar om de har hemma i trädgårdarna men nej då, ingen har! Varför inte, mynta hade varit ett självklart val om vi hade haft trädgård. Tråkmånsar är vad dom är:)
    Kanske man skulle kunna smyga in i någon närliggande trädgård och slänga ner en planta i jorden? Eller kanske ännu hellre, fråga fadern med trädgård om vi kan få odla lite där? För mynta vill vi ha (märks det kanske?).

    Fina muffins, by the way…

  6. tina kl 20:30, den 19 juni 2011

    Elin: JA! Den står på köksbordet. Alla som kommer hit stoppar näsan i myntakrukan och får olika associationer, det är kul!

    Hanna: Vår ska få härja fritt på balkongen är tanken, som i fjol. :-)

    Matilda: Jag har två muffinsformar, den ena är stora, stora som i amerikanska-muffins-stora. Den andra är mer ”normalstora”. När Maja skriver 40 små, så gör hon mindre muffins än vad jag gjorde.

    Sofie: Vilken tur då!

    Mårtenssons kök: Om det blir någon mer Skåne-tur i sommar, så lovar jag att hänga ett myntaknippe på er dörr!

  7. Linda - Cupcakefluffan kl 20:42, den 19 juni 2011

    Så gott, har aldrig bakat med mynta, får allt ta och testa det om jag får tag på mynta, fast jag kan ju försöka ta och odla lite själv

  8. M A T B L O G G E N kl 20:50, den 19 juni 2011

    De lät som riktigt goda muffins. :-)

    / Jenny

  9. Barbro kl 21:46, den 19 juni 2011

    Mynta i muffins… det var nytt för mig.
    KUl när man hittar nåt att bli förtjust i…

  10. Helena mitt i smeten kl 22:51, den 19 juni 2011

    Jag upptäckte alldeles nyligen att rabarber och mynta passar väldigt bra ihop. Blir mycket sugen på att testa dina muffins!

  11. Ann-Louise kl 09:47, den 20 juni 2011

    Jag har fortfarande inte hittat mynta som säljs som kvistar. Men så fort jag har gjort det ska det blir myntafrossa här oxå…

  12. Mårtenssons kök kl 18:31, den 20 juni 2011

    Du är så välkommen så, du anar inte:)

  13. tina kl 22:09, den 20 juni 2011

    Linda: Ja gör det vetja, mynta är gott både till det ena och det andra!

    Jenny: Jag lovar att dom var alldeles särskilt goda!

    Barbro: Ja, eller hur!

    Helena: Det är roligt när saker som är goda var för sig, blir ännu godare tillsammans.

    Ann-Louise: Åh, här säljs ju myntabuntarna nästan gratis. Sen är det bara att sticka ner i kruka. Synd att växter är svåra att posta, annars hade du kunnat få ett par kvistrar levererade postvägen! :-)

    Mårtenssons kök: :-D

  14. Superkokken kl 13:56, den 22 juni 2011

    Dette må være sommerens beste muffins! Du er velkommen til å se min rabarbrapai – en ekte italiensk :-)
    Lenge leve rabarbra!!
    Beste hilsen fra Superkokken

  15. tina kl 09:50, den 23 juni 2011

    Superkokken: Ekte italiensk rabarberpai, den ska spanas in givetvis! :-D

  16. Lördagslänkar | Söta saker kl 14:32, den 25 juni 2011

    [...] Och rabarbermuffins med mynta och mandel, från pickipicki. [...]

  17. Eva kl 09:21, den 29 juni 2011

    Letar ni efter mynta? Jag har köpt mina hos Blomsterlandet, och även hittat i kruka i mataffären. Plantera INTE i rabatten om du inte sätter den i en hink utan botten och gräver ner, den tar över totalt till nästa år. Sätt om i stor kruka i sället och börja klipp… Går att ta kvistar och sätta ner i jord bara så har man ny planta ( har precis gett 4 kollegor varsin kruka) Jag vill varmt rekommendera CHOKLADMYNTA om ni hittar, det är som After Eight… Helt underbar! Lagt kvist i kaffekoppen. Körde i mixern med socker som nu torkas för vinterbakning. Mixar i grädde till färska jordgubar. Lagt strimlade blad på rabarberpaj och skall prova med ett par kvistar i rabarbersaften…

  18. tina kl 16:35, den 29 juni 2011

    Eva: Jag köper finfina myntakvistar på torget som jag planterar i kruka, det funkar toppen. Chokladmynta låter hur spännande som helst, den måste jag verkligen hålla utkik efter. Tusen tack för dina fina tips! :-D

  19. tina kl 13:38, den 30 juni 2011

    Eva: Nu har jag ringt runt halva Uppsala i jakt på chokladmynta, och paxat 2 st på en handelsträdgård. Hurra! Jag blir nyfiken på sockret, mixade du socker och färsk chokladmynta tillsammans?

  20. Ansibecki kl 18:30, den 11 juli 2011

    Jättegoda muffins! Jag testade dem för några dagar sedan och kommer absolut baka dem fler gånger!

    Går det verkligen bara att sticka ner myntakvistar i kruka? Måste de inte få rötter först?

  21. tina kl 10:55, den 12 juli 2011

    Ansibecki: Oftast sätter vi i ett glas vatten innan. Men ibland har vi inte tålamod utan trycker ner kvistarna i jorden direkt. De flesta brukar ta sig ändå.

  22. Erica kl 16:40, den 16 juli 2011

    Hej Tina!
    Jag har längtat efter att baka de här muffinsen i åtminstone en månad nu och idag small det till. Och KÄRA NÅN, de är de godaste muffins jag någonsin ätit!
    Hysteriskt trevlig inledning på min semester :D
    Trevlig sommar!

  23. tina kl 09:23, den 17 juli 2011

    Erica: Hurra, vad glad jag blir. Tack för att du delar med dig, och en fin semester önskar jag dig! :-)

  24. Välkommen rabarber! | pickipicki kl 21:14, den 17 maj 2012

    [...] Hittar ni här Publicerad i bakat, muffins, mynta, rabarber | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  25. Katarina kl 03:45, den 18 maj 2012

    Låter som ett toppen recept! Rabarber, som är så gott och kan du tänka dig att jag fick tag på rabarber igår här i Singapore :) Så glad jag blev! Kram

  26. tina kl 22:13, den 18 maj 2012

    Katarina: Rabarber i Singapore, det låter som en barnbok! :-D

  27. Therese kl 23:53, den 21 maj 2012

    Bakade dessa idag och är mycket nöjd. En härlig blandning smaker – söta, syrliga och friska. Ingen direkt smak av mandlarna, men det blev lätta och fluffiga i konsistensen. Kommer att bakas snart igen.

  28. tina kl 08:54, den 22 maj 2012

    Therese: Vad kul, tack för att du tittar in och berättar! Jag mixar min mandel rätt grovt, och dillar den lite ”tuggiga” känslan i muffinsen som det ger.

  29. Sveriges bästa rabarberrecept 2013 | Matgeek kl 08:49, den 28 maj 2013

    [...] i mina ögon Sveriges bästa rabarberrecept, från andra bra bloggare: – PickiPicki frestar med Muffins med rabarber, sötmandel och mynta. Rabarber funkar generellt väldigt bra med kardemumma (testa även den här Rabarber- och [...]

  30. Victoria kl 15:08, den 1 maj 2014

    Fortfarande det godaste bästa rabarberreceptet, detta är en tradition på våren sedan flera år. Alltid succé! Tack!

  31. tina kl 16:25, den 5 maj 2014

    Victoria: Tack själv för påminnelsen om att receptet finns, du fick mig att baka dom här i lördags. :-)

  32. Rhubarb White Chocolate Muffins | Enshrine Foods kl 06:46, den 23 juni 2015

    [...] new things as well… and I wanted something portable, for an all-day visit to the zoo. This recipe originally had fresh mint in it, lots – but I didn’t have any, and I wasn’t so sure I would like it, so I [...]

  33. Rhubarb White Chocolate Muffins – My Blog kl 12:50, den 12 december 2015

    [...] new things as well… and I wanted something portable, for an all-day visit to the zoo. This recipe originally had fresh mint in it, lots – but I didn’t have any, and I wasn’t so sure I would like it, so I [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen