…recepten kommer här!

den 14 augusti 2011, kl 16:53


Här kommer recepten på kakorna som slutade på en delad förstaplats. Simone och Frida, maila era adresser vetja, så kommer vinsten på posten. Det är förresten inte helt omöjligt att Frida undrar vad tusan som hände med hennes kaka när hon ser bilden ovan. Det är alltså ingen som satt sig på kakan med lemon curd och saltlakrits, utan vi missade helt enkelt att den runda kakan skulle ner i bakform. Men ingen skada skedd, kakan gick ju hem ändå. Förresten, ni som vann, ni som kom på delad andra plats och alla ni andra som inte var med och smakade kakor i lördags, har ni vägarna förbi det röda köket det närmsta året så finns det kakresurser i min frys.

Macarons med päronsmak
100 g mandelmjöl*
3 äggvitor
4 msk strösocker
200 g florsocker
några droppar päronessens*
grön pulverfärg eller pastafärg*
Fyllning:
100 g vit choklad
0.5 dl vispgrädde

Fyllningen: Koka upp grädde.Ta bort kastrullen från plattan och rör ner choklad. Låt krämen stå minst 6h, helst över natt. Macaron: Sikta mjölet så inga klumpar finns,och sikta även florsockret och tillsätt det tillsammans med mandelmjölet och rör om. Lägg äggvitorna i en skål och vispa tills det börjar skumma då är det dags att tillsätta socker, 1 msk i taget. Fortsätt att vispa tills marängen är tjock och glansig (det ska gå att vända skålen upp och ned utan att det droppar). Häll försiktigt mandelblandningen i marängen och rör försiktigt med en slickepott. Tillsätt valfri essens och pastafärg eller pulverfärg, rör försiktigt. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar (inte större än en femkrona) på bakplåtspapper och låt dem vila i 60 min. Sätt på ugnen (150 grader) ca 20 min innan de ska in. Gräddtid är ca 15 min beroende på ugn på vilken ugn (titta till efter 10 min). När macaronerna svalnat, lägg fyllning på en och toppa med en annan.

Tinas kommentar: Vi mixade skållade mandlar fint till ett eget mandelmjöl. Päronessens stod inte att finna i någon butik, utan ersattes med 1 tsk Xanté. Pulverfärg hade vi inte heller, utan tog några droppar karamellfärg istället (så ska man egentligen inte göra, men det funkade ju ändå).

Kakor med lemon curd och saltlakrits, 25 st
125 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
lemon curd, helst hemgjord
saltlakritsflakes*

Rör socker och smör smidigt. Blanda ner mjöl och bakpulver. Rulla degen till små bollar och lägg i småkaksformar. Tryck ner valfritt finger mitt i kakorna (jag använder lillfingret). Lägg en liten klick lemon curd i varje fördjupning. Grädda i 200° i 10-12 minuter. Strö saltlakritsklakes över sylten när kakorna precis har kommit ur ugnen (då är lemon curden kladdig och strösslet fastnar bätte). Låt svalna och sen är det bara att äta.

Tinas kommentar: Istället för saltlakritsflakes krossade vi turkisk peppar i morteln.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen