Blommor som blir chips

den 1 augusti 2011, kl 21:49

Häromdan kom jag förresten att tänka på Hilda som tidigare i somras berättade om hur hon som liten fick hemgjorda chips på rallarrosor. Allt som låter för konstigt för att vara sant måste testas här på picki. Och visst blev det chips på sätt och vis. Efter en promenad i jakt på blommor doppades bladen i en stekpanna med rapsolja. I princip var de bara ner i pannan och vände. Sen fick de svalna på ett hushållspapper och pyntas med lite flingsalt. Rallarroschips var ordet. Vill man nu inte göra chips av blommorna så är de goda i sallad med, allra helst i början av sommaren.

Skriv ut inlägg

10 kommentarer till “Blommor som blir chips”

 1. Ansibecki kl 22:05, den 1 augusti 2011

  Hur smakar det då? Kan det vara gott? ;) Här är de överblommade för längesen. För visst är det lupiner du menar? När jag var liten kallade jag dem för rallarrosor i alla fall. Jag har också hört att man kan använda rötterna som sparris, helst när blommorna är små och späda. Har tänkt att prova det men glömt det varje vår.

 2. Moma kl 22:17, den 1 augusti 2011

  Rallarrosor hade jag aldrig hört talas om dock, fast jag kan väl ungefär så många växtnamn som jag har fingrar om man får räkna med trädsorter :-)

  @Ansibecki: Inte äta lupiner- de är giftiga!

 3. tina kl 13:55, den 2 augusti 2011

  Ansibecki: Nä, inte lupiner. Jag bjöd på chipsen på kräftskivan, de sas att det smakade björk. Men visst smakar det mest som chips, lite salt och lite fett. Morbrorn pratade också om sparris, det måste jag lägga på minnet till nästa år! :-)

  Moma: Du får lära dig en ny växt i veckan/månaden!

 4. eva kl 19:09, den 2 augusti 2011

  Aj,aj,aj – inte stoppa i sig lupiner,då lär det göra ont i magen!
  Att göra chips på rallarrosor/mjölkört låter udda. Jag tror att jag (den gång om året jag äter chips) föredrar att köpa. Kanske mest för att jag är en lat typ..
  Kram från Eva

 5. Mårtenssons kök kl 22:43, den 2 augusti 2011

  Ja, det tog ett tag med nu har vi gått genom dina inlägg från de senaste veckorna, puh! Man missar så mycket spännande och kul när man är borta några veckor, men nu har alla spännande recept som vi fastnat för åkt i samlahögen.

  Rallarchips låter ju onekligen annorlunda, visst är det Rallarosor som växer vilt ute i skogen och som blir lite så där dunaktiga när de blommat ut?

 6. Fröken Dill kl 11:03, den 3 augusti 2011

  Spännande och måste testas. Det finns gott om rallarrosor på landet nu.

  Annars är mina friteringsfavoriter salviablad och libbsticka.

  Hälsar fröken Dill

 7. tina kl 10:11, den 4 augusti 2011

  Eva: Men nu vet du hur du gör om du är på hajk och skulle råka bli hemskt sugen på chips! ;-)

  Fröken Dill: Salvia och libbsticka lägger jag på minnet, tack!

 8. tina kl 10:11, den 4 augusti 2011

  Vad gör du förresten mer av libbstickan, Fröken Dill? Jag tuggade lite på ett blad häromdan, men kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar den eller ej.

 9. Ansibecki kl 12:48, den 4 augusti 2011

  Jaha, det är mjölkört det ska vara :) Det ser jag nu på bilden. Och det har vi ju en hel del häromkring. Tänk att jag använt namnet rallarros fel hela livet ;) Lite chips i dag då kanske!? :)

 10. tina kl 09:30, den 5 augusti 2011

  Ansibecki: :-D

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen