Soppan som rörde om i grytan

den 16 augusti 2011, kl 09:59

Spottspottan vi bjöd middagsgästerna på i fredags väckte både fniss och debatt. Där satt vi fem stycken runt bordet och spottade i varsin mugg, rätt märkligt ändå. När vi fnissat färdigt, ätit upp, räknat kärnorna i respektive mugg samt korat vinnaren i tävlingen om flest antal körsbärskärnor, så ska det erkännas att det var osämja om sockermängden i soppan. Jag som gillar allt som är surt var nöjd. Övriga sockertoppar runt bordet satt med armarna i kors. Det hela fick dock sin naturliga förklaring igår kväll när han som tillagade och följde (?) receptet utbrast: vad då 1,5 dl? 1,5 msk stod det ju! Jag skulle inte tro det va. Receptet som därmed är oskyldigförklarad har jag för övrigt dealat till mig av Johan på Matgeek. Jag tyckte att jag var generös i vår deal, men Johan ville inte vara sämre. Därför fick jag utöver receptet något hemskt spännande som  ligger i min frys och väntar på ett fint tillfälle. En cliffhanger utan dess like. För de nyfikna kan jag ge en ledtråd, innehållet är gulare än vad man kan tro.

Spottsoppa
1 liter körsbär
1,5 dl socker
8,5 dl vatten
1 krm vanilj
skal och saft från 1/4 citron
1 msk potatismjöl

Häll körsbären i en tjockbottnad gryta. Tillsätt socker och citron och låt dra i 15 min. Tillsätt vatten och sätt spisen på medelhög värme. När det börjar bubbla, skumma av ordentligt för en klar soppa. Tillsätt vanilj och låt sjuda någon minut. Dra grytan från värmen, blanda potatismjöl med lite vatten och häll försiktigt i under omrörning med en träslev. Sätt tillbaka på spisen och låt första bubblan dyka upp, ta av från värmen. Låt soppan svalna, servera med lttvispad gräddeeller liknande (Recept: copy-paste matgeek.se).

Skriv ut inlägg

8 kommentarer till “Soppan som rörde om i grytan”

 1. frida kl 15:16, den 16 augusti 2011

  Jag vet! Jag vet!

 2. Moma kl 18:30, den 16 augusti 2011

  Men åååhh, så gott! Jag har inte ätit körsbärssoppa eller körsbärskräm sedan min mormor bestämde sig för att såga ner körsbärsträden, har du hört ett så dumt påhitt va?!

 3. Hanna kl 18:53, den 16 augusti 2011

  Haha, så kul med spottsoppa, undrade vad det var när jag läste det på twitter :)Men det är ju faktiskt helt logiskt!

 4. Mårtenssons kök kl 21:01, den 16 augusti 2011

  Blev lite orolig över det där med spottsoppa, men det visade ju sej vara helt obefogat:) Men 1½ msk socker, huga!

 5. Västerbottenpaj kl 01:35, den 17 augusti 2011

  Namnet på soppan får ju inte en att dregla direkt, mer att spotta. När jag väl såg bilden så fick jag en helt annan tanke om det och jag blev faktiskt riktigt suktad.

 6. tina kl 08:44, den 17 augusti 2011

  Frida: Det finns ju vissa fördelar med att göra studiebesök i det röda köket ibland! ;-)

  Moma: Nej, det har jag verkligen inte! Sätt ett nytt! :-D

  Hanna: Sant, logiskt namn!

  Mårtenssons kök: Nä, soppan var god! Frisk i smaken, men ja, nog testar jag hela sockermängden nästa gång. Lovar!

  Västerbottenpaj: Hehe

 7. Linda - Cupcakefluffan kl 19:40, den 17 augusti 2011

  Låter som en god soppa, fast då med 1,5 dl socker i förstås :-)

 8. tina kl 09:06, den 18 augusti 2011

  Linda: Den var inte så pjåkig ändå, men ja, dl-måttet nästa gång. :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen