Köttfärsgratäng med polentatäcke

den 11 april 2012, kl 10:33

Vad det här är? En chilistark köttfärsgratäng toppad med ett snällt och lent polentatäcke med knaprig yta. Det här är också veckans hittills godaste middag, liksom det är innehållet i matlådorna vi slagits om de senaste dagarna. Jag tror nästan att jag skulle vilja säga att det är lag på att ni ska testlaga det här hemma. Äter ni inte kött, byt ut köttfärsen mot ett gäng bönor i varierande färger och former. Okej, ska vi säga så?

Köttfärsgratäng med polentatäcke
500 g nötfärs
1 msk rapsolja
1 röd chili
1 gul lök
1 paprika
1 vitlöksklyfta
700 g passerade tomater
1 tsk timjan
1-2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 dl fryst majs
3,5 dl polenta
1 l vatten
1 tsk salt
1 dl riven ost

Grovhacka lök och paprika. Finhacka vitlök och en hel chili. Fräs lök, vitlök och chili mjuk i olja i en stekpanna. Bryn köttfärsen. Tillsätt passerade tomater och låt puttra ihop, tillsätt paprika och majs. Smaka av med kryddor. Koka upp vatten och salt. Rör ner polentan och låt stå och dra 5-10 min under lock. Häll upp köttfärsröra i en ugnsform och bred över polentan. Toppa med riven ost. Gratinera i 200 grader i 20-25 min.

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “Köttfärsgratäng med polentatäcke”

  1. Hanna kl 11:54, den 11 april 2012

    Det säger vi! Jag ska absolut testa!

  2. anna kl 12:23, den 11 april 2012

    Vad är polenta egentlige, blir det lite som bulgur`?

  3. tina kl 12:27, den 11 april 2012

    Hanna: Hurra!

    Anna: Polenta är små, små gryn som tillverkats av majskornets kärna. Det blir lite som en len mannagrynsgröt i konsistensen. God att panera med: http://www.pickipicki.se/2011/11/svaret-pa-fragan/ eller att grilla: http://www.pickipicki.se/2011/05/grillad-polenta/ till exempel. Testa vetja!

  4. Malin kl 13:25, den 11 april 2012

    Köpte hem polenta idag för att ha utanpå english muffins. Så frågan är vad vi ska göra med resten av påsen. Ska komma ihåg det här!

  5. Katarina kl 13:29, den 11 april 2012

    Jag kan tänka mig att laga denna med bönor, då jag inte äter kött :)

  6. tina kl 15:11, den 11 april 2012

    Malin, jag sneglade muffinsen på twitter, såg finfina ut!

    Katarina: Prima! Jag ska också laga en vegovariant av detta, tror bestämt att det är precis lika gott!

  7. Kanel och vanilj kl 17:05, den 11 april 2012

    Har just aldrig kommit överens med polenta, men ger den en chans till – i den här rätten!

  8. Elin kl 17:08, den 11 april 2012

    vi gillar polenta! Har en bild på stekt i skivor från förra veckan som jag borde blogga om, men det är ju inte så snygg på bild…

  9. Matilda kl 18:25, den 11 april 2012

    mm…mums! :)
    Låter gott-i-gott-gott! Men har aldrig smakat på polenta. Hur smakar det? Smaklöst? Som couscous?

  10. Megan kl 19:12, den 11 april 2012

    Gaaah vad gott! Nu blir det polenta för full rulle…

  11. Loba kl 19:14, den 11 april 2012

    Åh, det där måste jag testa.
    Rent spontant tänker jag att svarta bönor och kidneybönor skulle vara både snyggt och gott att ha i!

  12. Sara på Vardag.nu kl 19:30, den 11 april 2012

    Det där ser riktigt gott ut! Måste erkänna att jag aldrig ätit polenta… Hög tid nu, med andra ord!

  13. Catta kl 19:42, den 11 april 2012

    Och om man inte äter polenta då?!

  14. Mårtenssons kök kl 20:06, den 11 april 2012

    Här har vi lite inskolning på polentan, mest Håkan som behöver inskolas på det… Men eftersom Anki gav med sej vad gäller Indiskt så har vi stora förhoppningar att Håkan ska ge med sig vad gäller polentan:) Detta kanske skulle kunna tippa över vågen på plussidan?

  15. tina kl 07:43, den 12 april 2012

    Kanel och vanilj: Hurra!

    Elin: Visst är det förargligt med mat som smakar gott men som inte gör sig på bild. Man vill inte blogga, men inte heller låta bli. Den här bilden skulle jag för övrigt inte ställa upp i någon fototävling, jag tycker att det är svårt att fota rött, och vad är salladen liksom?

    Matilda: Polenta har en helt annan konsistens än couscous, mer som mannagrynsgröt. Majsmannagrynsgröt? Fast det vill jag helst inte säga, för det låter ju varken säljande eller gott. Du får helt enkelt testa!

    Megan: Hurra!

    Loba: Det låter som en mycket bra idé! Det är något mer svarta bönor som gör sig så himla fint med tomat och chili. :-)

    Sara: Ja, polentatiden är här nu!

    Catta: Då får man lära sig! Jag säger som Anki nedan, att det här är en himla fin inskolningsrätt. ;-)

    Mårtenssons. Jag tror på Anki, det finns hopp! :-D

  16. Fröken Dill kl 13:18, den 13 april 2012

    Låter som en god variation på den gamla favvon Shepherds pie! Polenta var länge sedan, för mig hör den lite samman med grillsäsongen.

  17. Jeanette kl 18:49, den 14 april 2012

    Så skoj med en otippad kombination! Gott var det också… :)

  18. tina kl 08:46, den 15 april 2012

    Fröken Dill: Polenta är finfint året om, jag lovar! :-)

    Jeanette: Vad kul att du testade och gillade!

  19. Lotta kl 21:43, den 16 april 2012

    Efter som ditt ord är lag (eller något) så var vi ju tvugna att testa polenta-gratängen. Med tanke på att vi missade att krydda köttfärsröran så var det oväntat gott. Med lite kryddor blir det nog en 10-poängare bland vardagsmaten; snabbt, enkelt, och perfekt i matlådan!

  20. tina kl 15:15, den 17 april 2012

    Lotta: Hurra för att mitt ord är lag, och för att du testade gratängen. Vad kul! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen