Afrikansk mat i Uppsala

den 10 februari 2008, kl 22:41

På en långpromenad i Uppsala för ett par veckor sedan hittade vi en oväntad restaurang på ett oväntat ställe. Igår kväll fick Johanna och Robin följa när vi bestämt oss för att undersöka saken närmare.
Messob som ligger på Sturegatan 4 a, visade sig servera mat från Etiopien och Eritrea. Ur menyn fick man välja 4 rätter som sedan serverades med Injera, ett tunnt pannkaksliknande syrligt bröd. Vi uppmanades att prova äta maten med brödet istället för med bestick. Lite knepigt men väldigt roligt.

Maten var god, alldeles särskilt gott var brödet och personalen var väldigt trevlig och hjälpsam. När vi nyfiket undrade över hur det goda brödet bakats så fick vi låna en fin bok att bläddra i, Laga kryddigt : etiopisk & eritreansk mat för svenska kök av Gennet Awalom. Servitören förklarade att brödbaket är en ”himla procedur” och det bekräftades av det långa receptet som sträckte sig över flera dagar. I boken läste vi oss även till att i det etiopiska och eritreanska höglandet har Injera samma viktiga roll i kosten som potatis och ris har i Sverige och att brödet serveras till varje måltid. Jag skulle med nöje byta ut några potatis- och rismåltider mot detta bröd.

En afrikansk upplevelse på en afrikansk pärla. Hit kommer vi komma tillbaka, garanterat. Har ni möjlighet så gör ett besök här.

web_20080209_afrika_10.jpg

web_20080209_afrika_06.jpg

Skriv ut inlägg

8 kommentarer till “Afrikansk mat i Uppsala”

 1. Lumumma kl 08:21, den 11 februari 2008

  Verkar jättegott och ser mysigt ut. *minns marocko*

 2. Görel kl 12:12, den 12 februari 2008

  Vilket bra tips! Jag bor i Uppsala om kommer definitivt att göra ett besök där. Kände inte till detta ställe!

 3. frida kl 21:38, den 13 februari 2008

  Kul, jag har gått förbi och tänkt gå dit nån gång.

 4. Viktoria Schiöler kl 19:29, den 15 februari 2008

  Så spännande att du skrev om injera för jag tänkte på det idag! Har aldrig smakat, men hört att det ska vara gott. Och så hade jag en fundering på att prova det för att se om det är något för mina patienter som är allergiska mot spannmål för visst är det så att injera baseras på teff och inte vete/havre/korn/råg? (Jag ska kolla upp det själv!) Men det var krångligt att tillaga, skrev du. Inget bra recept rekommendera patienterna då…

 5. Recensionspatrullen värmer upp! | pickipicki kl 20:18, den 5 juni 2011

  [...] uteservering här i stan. En afrikansk restaurang som jag berättat om tidigare här på picki, vid det tillfället var restaurangen relativt nyöppnad. Nu har Messob sommarstängt sin inomhusservering och istället flyttat ut. Helt i min smak, [...]

 6. Jojo kl 19:57, den 9 augusti 2011

  Javisst är det gott!!

 7. tina kl 21:44, den 9 augusti 2011

  Jojo: Ja! Tittade förbi häromdan, på nya delen av restaurangen. Så fint!

 8. vod.ksac.co.kr kl 09:31, den 22 december 2018

  Fantastic website you havve here but I was curious about if you knmew
  of any forums that cover the same topics discussed in this article?
  I’d really love to be a part of group where I can get feed-back from other experienced individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, pldase let me know. Appreciate
  it!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen