Mat i regnbågens alla färger?

den 23 januari 2011, kl 19:29

Först visste jag inte vad-i-hela-världen som skulle hamna på nästa veckas matsedel. Passande nog utmanar Frida mig strax därpå, att nästa vecka laga mat i regnbågens alla färger (som enligt utmaningens färgskala är: rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett). Nämen ojdå! Det är fullt möjligt att det inte blev särskilt mycket lättare att komma på maträtter, men helt klart blev det tusen gånger roligare. Indigo och violett avrundar jag till lila respektive rosa, för någon måtta får det ju ändå vara. Men, lila är fortfarande ett problem. Hjälper ni mig? Vi har till lördag på oss att komma på något bra.

Veckomatsedel – vecka 4
Mån
Rödbetsbiffar (har någon ett bra recept?) i pitabröd, vitlökssås
Tis En orange pumpasoppa med indisk smak
Ons Halloumipanerad kyckling med saffransrisotto
Tor En snabb grön pastarätt
Fre Vinkokta blå(!)musslor och hembakat bröd
Lör Något lila?
Sön En chockrosa rödbetspesto

Skriv ut inlägg

Vardagsmat av skafferifynd

den , kl 09:50

Ni finsmakare skrattar säkert nu, men plock-ihop-sallad är vardagsmat jag gillar. Rätter där alla ingredienser går att byta ut mot någonting annat. Man sätter valfria gryn på kokning i en kastrull. Under tiden passar man på att spana efter bortglömda fynd i kyl, frys och skafferi. I vårt skafferi står för övrigt maten i tredubbla rader, så det är sannerligen som upplagt för överraskningar. Roligast är de kvällar det finns tid att kika bakom rad 1 och 2. När man sedan ätit upp konstaterar man belåtet att det är kul att ”ingenting” kan bli så gott. En vanlig vardag i det röda köket.

Bulgursallad med kyckling
Koka bulgur i buljong. Dela kycklingfilé i mindre bitar, stek och krydda i lite salt och svartpeppar. Servera med smulad fetaost, massor med bladpersilja, soltorkade tomater, tunt skurna rödlöksbåtar, finoliver och liknande. Servera med en klick av yoghurt som smaksatts med pressad vitlöksklyfta.

Vad gör jag för kul av det som blir över?

Av kokt bulgur eller bulgursallad som blir över går det att steka finfina bulgursnacks. Rör ner ett ägg eller någon matsked mjöl. Piffa upp med torkade bär (berberis) och/eller lite frön och flingsalt. Stek knapriga i lite olja.

Apropå skafferifynd
Somliga konserver har hängt med längre än andra
Vad man inte tror att man ska hitta i frysen

Skriv ut inlägg

Hejdå getosten, för ett tag

den 20 januari 2011, kl 09:06

Jag vet att jag har inlett 2011 med att getostchocka er, men ni som inte gillar getost kan pusta ut nu. Jag känner på mig att det här blir det sista getostreceptet för ett tag. Därmed inte sagt att de getostgratinerade rödbetorna var mindre goda, tvärtom! Men vår getostkvot är fylld för åtminstone några månader framöver. Det här är för övrigt ett toppen tillbehör till lite vad som helst, själva åt vi det till en vegetarisk qiunoasallad.

Getostgratinerade rödbetor
Förkoka rödbetor (med skal) i lätt saltat vatten tills de är så gott som genomkokta. Låt dem svalna, skala och dela därefter på hälften eller i kvartar. Lägg i en ugnsform. Smula ner getost i crème frâiche (ung 1:2), smaka av med svartpeppar och lite salt. Bred röran över rödbetorna och gratinera i ugn i 225 i knappt 10 minuter (eller tills den börjar få färg).

Skriv ut inlägg

Sommarlängtan.

den 18 januari 2011, kl 22:28


Jordgubbspaj, Kiviks Lilla Råa, juli 2010

Skriv ut inlägg

Mat i världsrekordfart!

den , kl 08:33

En enkel lunch hemma, ett inslaget paket i picknickkorgen, eller för den delen en snabb middag när det brinner i knutarna. Det här är allt-i-ett, och undan går det. Nu klockade jag visserligen inte maten, men jag skulle gissa på någonstans mellan fem och tio minuter. För övrigt är savoykålen min januariförtjusning. Savoykålstips?

Tortillawrap med lövbiff och savoykål
Strimla lövbiff och savoykål tunt. Stek var för sig, lövbiffen tillsammans med salt, peppar och sesamfrön. Paketera ihop en wrap med stekt lövbiff, stekt savoykål och en kall sås med creme fraiche och ajvar relish.

Skriv ut inlägg

Hej vecka 3!

den 17 januari 2011, kl 09:00


Nu börjar oundvikligen vardagen igen. Jag motar middagsstressen med hjälp av årets första veckomatsedel. Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag. Hej vecka 3!

Veckomatsedel
Mån Tortillawrap med lövbiff och savoykål
Tis Tonfiskbiffar med smak av chili och citron, ris
Ons Svamprisotto på bovete
Tor Rödbetssoppa med getostkräm
Fre Förtrollande goda crêpes
Lör Färggrann quinoasallad
Sön Svensk falafel i pitabröd

Skriv ut inlägg

Grattis min fotograf!

den 16 januari 2011, kl 21:13



Sommaren 2009 gjorde vi romtopf för första gången någonsin. När vi på julafton premiäråt bären konstaterade vi rätt snabbt att godast i burken var körsbären, resten kom hästlängder efter. I somras kom vi därför på den briljanta idén att göra romtopf med 100% körsbär. Klockrent! Så när vi ännu en julafton dukade upp romtopf, tävlade åtminstone Carl och jag om vem som kunde äta flest körsbär. Men, det blev några över. Dom bjuder jag Carl på ikväll, istället för tårta. För vad är egentligen en födelsedagstårta, när man kan äta körsbär i rom och lättvispad grädde? Ingenting om ni frågar oss. Grattis på födelsedagen Carl!

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen