Födelsedagskakor

den 3 juni 2008, kl 20:32

Grattis mamma på födelsedagen. I frysen finns en låda med dina favoritkakor. Ta en kaka till kaffet när du kommer hem ikväll. Eller föresten, ta hur många du vill, dom är ju så himla goda.

Chokladkakor med körsbär och vit choklad
250 g rumsvarmt smör
2½ dl farinsocker
2 dl strösocker
3 ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
200 g grovhackad vit choklad
2 dl grovhackade cocktailkörsbär
+ några till garnering

Rör smör, farinsocker och socker. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, bikarbonat, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner det i ägg- och sockersmeten. Rör i vit choklad och de hackade cocktailbären. Klicka ut smeten på  två plåtar med bakplåtspapper (20-25 kakor). Tryck ner körsbär i kakorna. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Receptet är ur favoritboken Två systrars söta.

Skriv ut inlägg

Syrénsaft

den 1 juni 2008, kl 23:46

Vem kan motstå att härma Fru B när hon har kokat syrénsaft? Inte jag i alla fall. Saften var frisk och god och smakade faktiskt som syrén doftar, är det inte lite märkligt ändå? Jag gjorde dessutom som hon tipsade, isbitar med syrénblommor i. Vackert! Vad är det här om inte sommarsaft?

Jag gjorde inte lika mycket saft, i övrigt har jag stulit receptet rakt av (förlåt). Här är det, stöldgodset;

Syrensaft

40 blomklasar
800 g socker
35 g vinsyra
½ citron
1 liter vatten

Lägg syrénklasar (som tvättats i kallt vatten), socker och vinsyra i en stor kastrull (eller hink). Häll över kokande vatten. Tillsätt citronskal och citronsaft. Låt stå kallt i 5 dygn. Sila och häll upp på flaska.

Skriv ut inlägg

Basilikadjungel

den 31 maj 2008, kl 22:50

Jag har glömt berätta att mina odlingar växer och breder ut sig på alla tänkbara vis. Några basilikaplantor tar farfar väl hand om i Diplomatstaden, en hel del har fått flytta till Midsommarkransen där C och jag vattnar och äter om vartannat, ett par stycken har skeppats med båt till Finland och somliga har flyttat till okänd ord. Trots detta är det fortfarande en djungel av basilika hemma på Tiundagatan.

Jag har skrivit ner en del basilikarecept här som ska provas. Någon som har ett bra recept? Eller kanske någon som vill ha lite basilika?

Skriv ut inlägg

Gaspacho

den 25 maj 2008, kl 19:16

Idag bjöd vi Carls mamma på gaspacho till lunch. Jag har aldrig lagat gaspacho förut, men det blev gott. Sommarens torsdagssoppa känns given.

Gaspacho, 4 personer
8-10 tomater
1 röd paprika
1 grön paprika
1/3 gurka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2-4 msk olivolja
1/2 citron
cayennepeppar/tabasco
salt och svartpeppar

Gör ett kryss i tomaterna (spara 1-2 till garnering) och skålla dem i kokande vatten så att skalen kan dras loss. Lägg två skivor bröd i vatten. Mixa tomaterna tillsammans med löken, den röda paprikan och brödet till en slät soppa. Pressa i vitlök och citronsaft från en halv citron, tillsätt olivoljan. Smaka av med salt, svartpeppar och till exempel lite cayennepeppar. Ställ soppan i kylskåpet.

Finhacka gurka, tomat (ta bort innanmätet) och grön paprika. Gör brödkrutonger av 2-3 skivor bröd. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja i (C hittade basilikaolivolja i föräldrarnas kök, gott) lägg i brödet som delats i kuber och färska kryddor. Stek försiktigt så att alla sidorna får fin färg.

Blanda i de finhackade grönsakerna innan servering. Servera soppan kall, toppa med brödkrutonger. Vi åt nybakat bröd till.

Vi tjuvkikade på Per Morbergs recept emellanåt.

Skriv ut inlägg

Rabarberkaka med cashewnötter

den 24 maj 2008, kl 22:13

Igår firade vi Carls sista skoldag, stort! Carl önskade tacosfrossa, jag önskade rabarberkakan ur Arla kökets senaste nummer. Johanna bakade goda tortillabröd, kom med rabarber från lotten och alla önskningar gick i uppfyllelse.

I receptet stod det att kakan skulle gräddas i 20 minuter. Kanske var det för att vi var väldigt generösa med rabarbern (vi tog nog 150 gram rabarber flera gånger om) men vi gräddade vår kaka i närmare 40 minuter, och då var den fortfarande krämig i mitten. Nedan är receptet ur Arla köket nr 2, 2008. För övrigt finns det både det ena och det andra ur det recepthäftet som jag vill testa.

Raberberkaka med cashewnötter
1 1/2 dl Arla smör-&rapsolja (eller bara smör, eller hälften av varje…)
2 dl strösocker
3 ägg
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g rabarber (ja, eller efter behag. ju mer rabarber desto mindre söt kaka, vår blev ordentligt frisk i smaken)
1 tsk potatismjöl
1 dl rostade salta cashewnötter
vaniljsocker

Rör ihop smör, socker, ägg, gräddfil, mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad form. Skiva rabarbern och blanda med potatismjöl. Hacka nötterna grovt. Strö först rabarber och sedan nötter över kakan. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 min (eller tills kakan är klar, 40 min tog det för oss). Sikta över vaniljsocker vid servering.

Skriv ut inlägg

Ruccolapesto

den 21 maj 2008, kl 18:35

Onsdagsmiddag: Kycklingfilé som delats i mindre bitar, vänts i ägg och semsamfrön och stekts i lite olja. Fullkornsris och gröna bönor med vit balsamvinäger och chilisting. Soja och ruccolapesto till.

Tisdagsmiddag: Spagetti med ruccolapesto. Grönsaker (lök, zucchini, paprika, fänkål och körsbärstomater) som stekts mjuka i lite olja i stekpannan, saltats och pepprats. Fetaost till det.

Vi köpte ruccola igår, lite dumt egentligen eftersom varken C eller jag gillar ruccola särskilt mycket. Det slutade med att vi gjorde ruccolapesto. Det smakar inte ruccolabeskt längre, men det smakar gräs. Snäll men ganska konstig smak. Jag har fortfarande inte bestämt mig för ifall det är gott eller inte.

Skriv ut inlägg

Bröd med fullkornsdinkel och torkad frukt

den 20 maj 2008, kl 10:02

Bröd bakar jag oftast inte efter recept utan istället utifrån det som står närmast i skafferiet. Ibland blir det godare än andra gånger. Som igår, då blev det särskilt gott. Dom gångerna gäller det att i efterhand komma ihåg hur man gjorde. Kan det ha varit såhär?

Bröd med fullkornsdinkel och torkad frukt
½ pkt jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 msk brödsirap
en nypa salt
5 torkade aprikoser
5 torkade katrinplommon
3 dl fullkornsdinkel
4-5 dl vetemjöl (eller så mycket som behövs)

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt sirap, salt och torkad frukt delad i mindre bitar. Tillsätt dinkel och vetemjöl och arbeta tills degen släpper bunken. Jäs under bakduk i en timme. Dela därefter degen i 12 bitar. Rulla runda bullar och platta ut dem. Doppa ena sidan i frön (sesam, solroskärnor, pumpafrön eller andra favoritfrön). Låt jäsa på plåt i ytterligare 20-30 minuter. Grädda i 200 grader i knappt 20 minuter.

Skriv ut inlägg

Lax- och melonsallad

den 19 maj 2008, kl 19:02

Ikväll har vi ätit ovanligt god mat. Jag hittade inspirationen hos en ny matbloggsfavorit, titta in där vetja! Ursprungligen är receptet från Laga lätt, nr 5 2008. Det här måste ni prova, det är sommarmat när den är som allra bäst.

Lax- och melonsallad (2 pers+1 matlåda)
600 g vattenmelon (ungefär 1/4)
½ honungsmelon
300 g varmrökt lax
½ rödlök
75 g fetaost
10 oliver
en rejäl bunt persilja
mynta
en lime
flingsalt, svartpeppar

Dela laxen i bitar. Gör kulor av melonen eller hacka i kuber. Skiva rödlöken fint och smula fetaosten. Hacka persilja och mynta efter behag. Dela oliver. Bland allting och pressa över limesaft. Salta och peppra.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen